Er du bekymret for noen?
Er du bekymret for om barnet ditt har fått et anstrengt forhold til mat eller kropp? Slike utfordringer kan være forbigående i barn og unges liv, men noen ganger er det gode grunner til bekymring.
Overgangen mellom å ha et anstrengt forhold til mat og kropp, til å ha en spiseforstyrrelse, kan være glidende og diffus. Det er viktig å følge opp sin bekymring og søke hjelp tidlig.
Hva er vanlige tegn på spiseforstyrrelser?
- Overopptatthet av mat og kropp
- Stress og skyldfølelse etter å ha spist
- Vekttap eller vektoppgang
- Endring av spisevaner, f.eks. at man begynner å unngå måltider/visse mattyper, eller inntar større mengder mat enn man har pleid
- At man etablerer nye og ofte strenge regler knyttet til mat og måltider
- Trening preges av stress og tvang
- Negative følelser knyttet til egen kropp
- Humørsvingninger og konsentrasjonsvansker
- Sosial tilbaketrekning
ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser
Ønsker du å diskutere dine bekymringer med noen er ROS et gratis lavterskeltilbud med spisskompetanse på problematikk knyttet til mat og kropp. ROS tilbyr rådgivning til dem som selv har fått vanskelige tanker om mat og kropp, og til deres nærstående. På vår nettside har vi også satt opp noen råd for hvordan du kan ta opp din bekymring.
Om du mistenker en alvorlig spiseforstyrrelse med hyppig oppkast, hyppige overspisingsepisoder eller alvorlig undervekt vil det også være behov for hjelp i behandlingssystemet. Vi oppfordrer da til at du søker hjelp via fastlege, eventuelt helsesykepleier.