Hopp til innhold

Hvordan kan jeg styrke mitt barns kroppsbilde?

Foreldre spiller en sentral rolle i hvordan barn utvikler sitt syn på kroppen. Barn observerer og tar til seg holdningene, ordene og handlingene til foreldrene sine. På denne siden kan du lære mer om: 

  • Hvordan du som forelder kan bidra til å styrke ditt barns kroppsbilde
  • Hvorfor det er viktig med et godt kroppsbilde

Like viktig som å være kritisk til kroppspress og idealer i sosiale medier, er det å være bevisst på hvordan vi selv påvirker barn og unge. Verdiene de vokser opp med, former hvordan de ser og forstår verden rundt seg.

Cathrine Nitter, stipendiat på Institutt for Idrett, kosthold og naturfag, HVL

Du legger grunnlaget

Etter hvert som barn blir eldre, spesielt i skolealder og ungdomstid, øker påvirkningen fra jevnaldrende og medier. Likevel forblir din rolle som forelder sentral, da du legger grunnlaget for barnets selvoppfatning og holdninger til egen kropp. 

Ved å være bevisst på eget språk og holdninger knyttet til kropp, kan du bidra til å styrke barnets kroppsbilde, selv når andre påvirkningskilder blir mer fremtredende. Her er noen av de viktigste måtene du kan hjelpe til å styrke ditt barns kroppsbilde:

Hvordan du snakker om din egen kropp

Når du snakker negativt om egen kropp, vekt eller utseende, kan barnet begynne å tro at deres egen verdi også er knyttet til hvordan det ser ut.

  • Snakk med respekt om din egen kropp, for eksempel ved å si: Jeg er takknemlig for kroppen min fordi den hjelper meg å gjøre ting jeg liker.
  • Øv deg på å si noe bra om deg selv foran barnet ditt, på områder som ikke har noe med hvordan du ser ut å gjøre. Et eksempel kan være: I dag ble jeg skikkelig stolt av meg selv når jeg turde å gjøre noe jeg har gruet meg til. Slik kan barnet lære at det er mange måter å bli satt pris på. 

Hvordan du snakker om barnets kropp

Kommentarer om barnets kropp, selv når de er positivt ment, kan få barnet til å føle at utseendet deres vurderes. 

  • Fokuser på hva kroppen kan gjøre fremfor hvordan den ser ut: Du kan f.eks. si: Så kult at du klatret opp i det treet! eller Kroppen din er fantastisk som hjelper deg å leke og ha det gøy.
  • Fokuser på å rose barnets personlige egenskaper, f.eks. at de er en god venn, flink til å bry seg om andre eller har mange gode idéer. 

Oppmuntring til aktivitet uten kroppsfokus

Hvis du legger vekt på fysisk aktivitet som en måte å «holde vekten nede» på eller «få en fin kropp,» kan det få barnet til å tenke på aktivitet som en måte å endre kroppen på, fremfor noe som er gøy.

  • Oppmuntre heller til bevegelse som en kilde til glede og energi. Du kan f.eks. si: Skal vi gå en tur eller spille fotball sammen? Det er så gøy å være ute!

Hvordan du håndterer media og skjønnhetsidealer

Barn eksponeres for kroppsidealer gjennom media, men du kan hjelpe det å forstå at det de ser, ofte ikke er realistisk.

  • Snakk om hvordan bilder ofte er redigert, og at alle kropper er unike og verdifulle. 
  • Oppmuntre barnet til kritisk tekning. Hjelp barnet med å forstå at mediene ikke alltid reflekterer virkeligheten. 
  • Snakk om hvordan vi bare ser andres ytre, og ikke kan se hvordan de har det på innsiden. 

Skap et miljø for åpenhet

Barn som føler seg trygge på å dele følelsene sine, er mer tilbøyelige til å snakke om kroppsbilde eller usikkerheter.

  • Vær åpen og nysgjerrig hvis barnet viser tegn til eller deler usikkerhet rundt egen kropp. Fortell gjerne barnet at du setter pris på at de deler sine følelser og tanker med deg, slik at dere kan snakke om det. 

Egne reaksjoner og holdninger til kropp

Hvordan du reagerer på kroppslige endringer hos barnet kan sette tonen for hvordan barnet føler seg. 

  • Normaliser variasjoner i kroppens størrelse og form, f.eks. ved å forklare at alle kropper forandrer seg over tid, og at det er helt normalt.

I møte med andre

Ved å bevisst unngå utseendefokus og heller fremheve personlige kvaliteter hos andre, gir du barnet et solid grunnlag for å se sin egen og andres verdi på en mer helhetlig måte.

  • Vær bevisst på om du kommenterer andres utseende når du hilser på dem. 
  • Tenk på andre samtaleemner og komplimenter som ikke handler om hvordan en ser ut. Til ditt barns venn kan du f.eks si Så fint å se deg i stedet for Så fin du var
  • Hvis noen andre begynner å fokusere på utseende, kan du subtilt forsøke å styre samtalen i en retning som handler andre ting. 
Tips

Gjør hjemmet deres til et sted der kropper er verdsatt for det de kan få til, ikke for hvordan de ser ut. Gjør det uakseptabelt å kommentere egen eller andres kropper på en negativ måte hjemme hos dere.

Et positivt kroppsbilde kan bidra til:

Styrket selvfølelse

Barn som aksepterer kroppen sin som den er, har ofte bedre selvfølelse. De føler seg tryggere på seg selv, noe som kan bidra til bedre mestring i ulike livssituasjoner, som skole, sosialt samvær og fritidsaktiviteter.

Forebygging av psykiske helseutfordringer

Et negativt kroppsbilde kan føre til lav selvfølelse, angst, depresjon og spiseforstyrrelser. Å fremme kroppsaksept kan redusere risikoen for disse problemene.

Gode vaner

Barn som har et positivt forhold til kroppen sin, er mer tilbøyelige til å utvikle sunne vaner, som balansert kosthold og fysisk aktivitet, uten at det er motivert av skyldfølelse eller press for å endre utseendet.

Økt motstandskraft mot press

I dagens medie- og samfunnsklima er barn eksponert for urealistiske idealer og kroppspress. Et godt kroppsbilde kan hjelpe barnet med å stå imot negativ påvirkning og kritisk vurdere budskap de blir utsatt for.

Styrket sosial tilpasning

Barn med et positivt kroppsbilde føler seg ofte tryggere i sosiale situasjoner. Dette kan bidra til bedre relasjoner og redusere risikoen for mobbing eller utenforskap.

Husk

Grunnlaget for et godt kroppsbilde legges tidlig. Derfor er tidlig barndom den beste tiden å legge til rette for et positivt miljø som bidrar til å utvikle barnets trygghet og tilfredshet med kroppen sin. 

Aktiviteter

Hva sier jeg hvis ...

barnet mitt sier det hater hvordan det ser ut?

Det er vondt å høre slike utsagn fra egne barn og instinktivt kan vi ha lyst til å svare: Men du er jo så fin. Vi anbefaler heller å svare på en måte som hjelper barnet til å føle seg forstått, som f.eks: 

Det er ikke noe godt å føle det sånn. Jeg vil gjerne forstå mer om hva du tenker. Kan du fortelle meg hva som har fått deg til å føle dette om kroppen din? 

Videre forslag til hva du kan si: 

Jeg vet det kan være vanskelig, men kroppen din er så mye mer enn hvordan den ser ut. Tenk på alt det fine kroppen din gjør for deg – som å leke, danse, klemme eller løpe. Det er også helt normalt å ha dager hvor man ikke liker alt ved seg selv, det opplever jeg også. Kanskje vi kan hjelpe hverandre å huske på alt det fantastiske kroppen vår gjør for oss hver dag?

Noen ganger kan det også være nok å bare lytte og være til stede, så barnet føler seg trygg og lyttet til.

Se flere spørsmål og svar