Fordommer knyttet til vekt
Fordommer knyttet til høy vekt kalles ofte for vektstigma. Vektstigma innebærer negative holdninger til større kropper og positive holdninger til tynne/muskuløse kropper. På denne siden kan du lese mer om:
- Hvor barn kan oppleve vektstigma
- Hva som kan være konsekvenser av vektstigma for barn
- Hva du kan gjøre hvis ditt barn opplever vektstigma
Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis, NTNUMange mennesker med store kropper opplever å ikke passe inn. Tynnhetsidealet henger ofte som en vond, mørk sky over dem og skaper tanker om å være ekkel, verdiløs og uelskbar.
Kilder til vektstigma
Studier har vist at nære familiemedlemmer som foreldre og søsken er en av de fremste kildene til vektstigma, men stigma fra jevnaldrende, lærere, media, arbeidsgiver, helsepersonell og sosiale medier er også utbredt.
Vektstigma i mellommenneskelige relasjoner starter i tidlig alder. Barn helt ned i 3-4 årsalderen ser på det å være tykk som noe galt, og barn som har større kropper er mindre populære som lekekamerater og blir i større grad holdt utenfor det sosiale fellesskapet.
Se på hovedkarakterene i populære spill og filmer for barn. Hva legger du merke til når det kommer til kroppsstørrelsen deres? Kan du se en kobling mellom karakteren sitt utseende og deres personlige egenskaper?
Vektstigma i hverdagen
Barn kan oppleve vektstigma på mange måter i hverdagen. Ofte kan det skje i situasjoner som kan virke små, men som har stor innvirkning på hvordan barnet føler seg.
Det kan for eksempel være at standardiserte uniformer eller treningsklær, som fotballdrakter eller gymshorts, er for små eller ubehagelige. Skolesekker, dansedrakter eller kostymer til skoleforestillinger som ikke er tilgjengelige i alle størrelser, kan også føre til lignende opplevelser.
I sport og andre aktiviteter kan barn med større kropper bli oversett når lag skal velges, med kommentarer som antyder at de ikke er like gode som andre barn. Barn kan også oppleve vektstigma gjennom representasjon i filmer, TV-serier eller bøker, der større karakterer ofte fremstilles som late, klumsete eller slemme. Dette kan påvirke hvordan barnet ser på seg selv.
Disse situasjonene kan bidra til at barn føler seg annerledes eller mindreverdige, og det er viktig å møte slike opplevelser med støtte, empati og en løsning som styrker barnets selvfølelse og trivsel.
Konsekvenser av vektstigma for barn
Vektstigma kan ha store konsekvenser for barns psykiske og fysiske helse, blant annet:
- Lav selvfølelse: Barn kan begynne å føle at de ikke er "gode nok" basert på kroppsstørrelse.
- Kroppsmisnøye: Økt risiko for at barnet utvikler et negativt forhold til kroppen sin. Kroppsmisnøye er en risikofaktor for både spiseproblematikk og spiseforstyrrelser.
- Sosial isolasjon: Barn kan føle seg utenfor og trekke seg tilbake, spesielt hvis de opplever vektbasert mobbing.
- Depresjon og angst: Opplevelsen av å bli dømt kan gi vedvarende psykisk belastning.
Hvordan tror du det er for et barn å oppleve vektstigma?
Hvordan forebygge vektstigma hos barn?
- Fokuser på helse, ikke vekt: Snakk med barnet om hva kroppen kan gjøre, uavhengig av utseende og vekt. Vekt er ikke en god indikator for helse.
- Vær en god rollemodell: Unngå å snakke negativt om egen eller andres kropper. Gi uttrykk for at alle kropper er forskjellige og verdifulle.
- Unngå fokus på mat som "bra" eller "dårlig": Fremhev balanse og nytelse i matvalg, uten strenge regler eller skam knyttet til spesifikke matvarer.
- Støtt barnets følelser: Hvis barnet uttrykker misnøye med kroppen sin, vis empati og forsøk å finne ut hva som ligger bak. Unngå å si ting som: Du er ikke stor eller Det er bare tull – dette kan oppfattes som en avvisning av barnets følelser.
Hva kan du gjøre hvis barnet ditt opplever vektstigma?
- Lytt og anerkjenn barnets opplevelser uten å dømme.
- Snakk om hvordan man kan håndtere kommentarer, som å bruke humor eller å si ifra.
- Ta opp eventuelle problemer med skolen eller miljøet der barnet opplever dette.
- Vurder å søke hjelp fra en psykolog eller rådgiver hvis barnet viser tegn på at dette påvirker dem sterkt.
Ved å møte vektstigma med forståelse, åpenhet og støtte kan du hjelpe barnet ditt til å bygge en sterk selvfølelse og et godt forhold til kroppen sin.