Hva er en sunn kropp?
Sunne kropper kan ha ulik vekt og mange forskjellige fasonger og størrelser. Slik er det for både barn og voksne. På denne siden kan du lese mer om:
- Hva det innebærer å ha en sunn kropp
- Hvordan et positivt kroppsbilde er godt for helsen
Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis, NTNUVi må utvide begrepet helse til å også omhandle psykisk helse. God helse handler også om selvfølelse og å trives i egen kropp.
En sunn kropp
En sunn kropp er en kropp som, uansett fasong, størrelse eller vekt, er i en tilstand av velvære. Den har nok energi, styrke og utholdenhet til at du kan være aktiv, gjøre det du vil og delta i livet slik som du ønsker. En sunn kropp er mye mer enn fravær av sykdom eller skade.
Vekt og helse
Mange tenker at vekt og helse er omtrent det samme, men det er ikke mulig å vurdere hvor sunt et menneske er ut ifra utseendet. Det som er en sunn vekt for én, kan være helt forskjellig for en annen. Vekten vår er sterkt påvirket både av genetikk, høyde og fasong. Et menneske med lav vekt kan ha dårlige matvaner og problemer med hjertet, mens et menneske med høy vekt kan spise et bredt utvalg av matvarer og være i god form.
For å ha en sunn kropp trenger alle barn – uansett vekt – å ha gode matvaner og å være litt i fysisk aktivitet hver dag. Gode matvaner handler om å spise et balansert og variert utvalg av mat, og å spise uten skam og dårlig samvittighet. Med fysisk aktivitet mener vi å være aktiv på en måte som er morsomt for barnet ditt - ikke nødvendigvis trening eller organisert idrett.
Når du som forelder oppmuntrer barnet ditt til å være sunn, anbefaler vi å fokusere på sunne vaner i stedet for vekt og slanking.
Hva barnet føler og tenker om sin egen kropp, har stor påvirkning på helse og selvfølelse. Vi oppfordrer derfor til å hjelpe barnet med å utvikle et positivt kroppsbilde, uavhengig av vekt, fasong eller størrelse.
Men hva med farene ved overvekt?
Å oppmuntre et barn til å være positiv til egen kropp er også å oppmuntre barnet til å være sunn og trygg.
Å hjelpe barnet ditt til å få et positivt kroppsbilde, uavhengig av vekt, betyr ikke at du skal slippe opp på alle grenser knyttet til mat og aktivitet, eller at du oppmuntrer barnet til å få høy vekt. Tvert imot er det mer sannsynlig at et barn med positivt kroppsbilde utvikler et godt forhold til mat og aktivitet. Det er lettere å ta gode valg for en kropp man trives i.
Det er forståelig at du som forelder er opptatt av at barnet skal ha en vekt som er god for helsen. Nettopp på grunn av helse, vil vi oppfordre til å ha mindre fokus på vekt, og mer på kroppsbilde og selvfølelse.
Barn som blir gjort oppmerksomme på vekten sin, og/eller utsatt for slanking, har høyere risiko for å bli misfornøyde med kroppen sin. Kroppsmisnøye i seg selv kan føre til en rekke negative helseutfall, som for eksempel depressive symptomer og spiseproblematikk. Spiseproblematikk kan gå forut for en spiseforstyrrelse, og på lang sikt bidra til utvikling av usunn vekt.
Vis barnet ditt at du setter pris på dem akkurat slik de er, og hjelp dem å sette pris på kroppen sin for alt den kan gjøre, så legger du det beste grunnlaget for god helse både fysisk og psykisk.
barnet spør om en viss matvare er sunn eller usunn?
Når barnet ditt spør om en bestemt matvare er sunn, kan det være fint å svare på en måte som fremmer et positivt forhold til mat der man unngår en svart-hvitt tankegang. Du kan f.eks svare:
Det er ikke alltid lett å si om en matvare er sunn eller ikke. Det er ikke sunt å bare spise is, men det er heller ikke sunt å bare spise gulrøtter. Vi trenger litt av alt.
Noen typer mat kan vi spise ofte fordi de gir kroppen mye av det den trenger, vi kan kalle det hverdagsmat. Andre typer mat gir ikke like mye næring til kroppen, men vi kan spise det av og til fordi det smaker godt, vi kan kalle det av og til-mat. For å passe på at av og til-maten ikke tar plassen til næringen kroppen trenger, kan det vært lurt å spise hverdagsmaten først. Begge typer mat er en del av et sunt kosthold.
barnet mitt sier at vennen ikke vil spise kake fordi det er usunt?
Start gjerne med å spørre barnet hva det selv tenker om utsagnet, for å få innsikt i barnets forståelse og eventuelle bekymringer. Si f.eks:
Jeg skjønner at det kan føles litt rart når vennene dine sier sånt. Det er sant at noen matvarer gir kroppen vår mer av det den trenger for å vokse og være sterk, men det er også helt greit å spise kake eller søtsaker av og til, spesielt når vi feirer noe eller vil kose oss. Det handler om balanse – kroppen vår har plass til både næringsrik mat og litt kake innimellom. Det viktigste er at vi har et godt forhold til mat og kan nyte den uten å bekymre oss hele tiden.