Hopp til innhold

Trening og idrett

Trening og organisert idrett kan være en god arena for aktivitet og mestring, men det kan også føre til et økt fokus på prestasjon som kan være utfordrende for noen barn og unge.

På denne siden kan du lese mer om:

  • Hvordan du som forelder kan støtte barnet ditt og redusere prestasjonspress
  • Hvordan du kan fremme en sunn holdning til både aktivitet og kroppsbilde

Det har aldri vært så populært å trene på treningssenter som nå, og det må vi forholde oss til. I dag er gutter like eksponert for kroppspress som jenter. Vi kan ikke fikse verden, men vi må jobbe med hvordan de unge kan takle den.

Sondre Huun, fysioterapeut og rådgiver i ROS

Riktig fokus

Trening og organisert idrett kan være en fin måte for større barn å være fysisk aktive og oppleve mestring på. For mange er det også en viktig sosial arena. Samtidig kan trening og organisert idrett føre med seg et fokus på ferdigheter og prestasjon som kan være vanskelig for noen barn å forholde seg til.

  • Minn ditt barn om at idrett skal være gøy, selv når det er konkurranse. 
  • Snakk om at man må lære seg å håndtere tilbakesteg eller skuffelser når man holder på med idrett, men unngå å kalle det for nederlag
  • Hvis ditt barn ikke trives i en idrett, prøv noe annet. Når du diskuterer bytte av aktivitet med barnet ditt, vær bevisst på at du ikke gir barnet inntrykk av at hen har mislyktes.
  • Unngå fokus på kroppssammensetning. Vekt og fettprosent er sjelden gode indikatorer på prestasjon.
  • Vær bevisst på at barn som trener mye har et høyere energibehov enn jevnaldrende. Hvis barnet blir ekstra sliten, irritabelt, ofte skadet eller mister menstruasjonen (hos jenter), kan det være tegn på for lavt energiinntak i forhold til treningsbelastning.
  • Minn barnet på at hvile er like viktig som trening. Søvn og restitusjon er avgjørende for utvikling og prestasjon.
Tips

Pass på å ikke presse barnet til å lykkes før barnet selv er klar til det. Noen barn opplever at konkurransemiljøer demper gleden ved fysisk aktivitet.

Balanse i livet

For unge som bruker mye tid på idrett eller trening, kan andre interesser og relasjoner lett komme i skyggen, og identiteten deres kan i stor grad bli knyttet til det å være idrettsutøver eller en som trener mye.

Dersom man da opplever skade, sykdom eller skuffende resultater, kan det for noen oppleves som en identitetskrise, særlig dersom man ikke har andre arenaer for mestring, støtte og tilhørighet.

Derfor er det viktig at foreldre oppmuntrer ungdom til å utvikle og vedlikeholde flere interesser og relasjoner også utenfor idretten. Dette gir dem et mer solid fundament å stå på og gjør dem mer motstandsdyktige i møte med utfordringer.

Refleksjon

Reflekter gjerne sammen med barnet: Hvor mye plass tar idretten i livet? Er det noe annet de vil bruke mer tid på? Hva annet gir mestring og glede?  Kan man gi mer plass til andre interesser og relasjoner i livet?

Andres innflytelse 

Trenere og andre instruktører kan påvirke ditt barns holdninger til utseende, vekt og form. Hvis du mener at språket eller adferden til en viktig voksen – for eksempel en trener – påvirker ditt barns kroppsbilde på en negativ måte, forsøk å snakke med den voksne om hvor viktig det er å fremme gode holdninger om spising og kroppsbilde, også i en idrettssituasjon.

Tips

Undersøk motivasjonen. Hvis du har et barn som plutselig begynner å trene mer/annerledes enn før, eller plutselig blir veldig opptatt av trening - spør hva som ligger til grunn for endringen. Vær nysgjerrig og undrende.

Hva sier jeg hvis ...

barnet mitt ønsker å bruke proteinpulver

Dersom barnet er nysgjerrig på ulike kosttilskudd, f.eks proteinpulver, er det viktig å gi et svar som balanserer fakta med forståelse for barnets interesse. Du kan f.eks svare: 

Jeg skjønner at du synes proteinpulver virker spennende og nyttig. Men for kroppen din, som fortsatt vokser og utvikler seg, er det aller best å få næringen fra vanlig mat. Proteiner er viktige, og vi får dem fra mat som egg, bønner, melk, nøtter, kjøtt og fisk – ting kroppen din lett kan bruke til å bygge muskler og gi energi. Proteinpulver er laget for voksne som ofte har spesifikke behov eller ikke får nok proteiner fra maten de spiser. Om du vil, kan vi sammen se på hvilke matvarer med proteiner du kan spise mer av.

Hva sier jeg hvis ...

barnet mitt begynner å trene mye mer enn før?

Dersom et barn plutselig øker treningsmengden, er det viktig å vise interesse og være undrende til årsaken bak. Spør gjerne barnet om hvorfor det har begynt å trene mer, og reflekter sammen om grunner til å trene. Er det for å redusere kroppsvekt, komme i bedre form, for å regulere følelser, for å straffe deg selv, for å være sosial eller fordi det er gøy? 

For noen kan økt fysisk aktivitet kan være et forsøk på å dempe indre uro eller stress, eller det kan være et tegn på opplevd kroppspress. Å tilby støtte og åpne opp for dialog kan hjelpe barnet med å uttrykke og håndtere slike følelser på en konstruktiv måte.

Se flere spørsmål og svar

Sunn idrett tilbyr gode ressurser for unge idrettsutøvere og deres foreldre