Hopp til innhold

Godtelov

Godtelov er et konsept som ofte blir brukt for å begrense sukker og søtsaker over en periode. På denne siden kan du lese mer om:

  • hvordan du ved å unngå godtelov, kan redusere økt fokus på «forbudt mat», overspising og negative følelser som skyld og skam
  • hvordan det å fremme et balansert kosthold som inkluderer alle typer mat i moderate mengder, kan være en mer bærekraftig vei til et godt og avslappet forhold til mat

Jeg har sett at godtelov kan skape masse dårlig samvittighet og uro. Noen ganger er  det inngangen til et strengere og mer anstrengt forhold til mat. Ha heller fokus på å lære barna moderasjon og timing. 

Heidi Holmlund, klinisk ernæringspsykolog

God intensjoner, uheldige konsekvenser

Intensjonene bak innføring av godtelov er som regel positive, der man ønsker å fremme et bedre kosthold. Erfaringer viser imidlertid at slike restriktive tiltak noen ganger fører til økt fokus på «forbudt mat» og potensielt usunne spisevaner, med flere uheldige konsekvenser. 

Økt fristelse og fokus på forbudt mat

Når visse matvarer blir forbudt, kan de bli mer attraktive og fristende. Dette kan føre til økt fokus på disse matvarene og en sterkere trang til å spise dem.

Risiko for overspising

Etter en periode med restriksjon kan det oppstå episoder med overspising når "forbudet" oppheves, noe som kan føre til et utfordrende forhold til mat.

Utvikling av dårlig samvittighet og skam 

Å bryte en slik avtale kan føre til følelser av skyld og skam, noe som kan påvirke selvbildet negativt.

Tips

I stedet for å innføre en «godtelov», er det bedre å fokusere på et balansert kosthold der alle matvarer har sin plass i moderate mengder. Dette fremmer et sunt og avslappet forhold til mat.

Hva sier jeg hvis ...

barnet spør om vi kan lage en godtelov?

Dersom barnet selv tar initiativ til en godtelov, spør gjerne om hvorfor. Dette kan gi innsikt i eventuelle underliggende bekymringer barnet har, eller misforståelser om mat og helse. Du kan f.eks svare: 

I vår familie tenker vi at det viktig å ha plass til litt søtsaker innimellom, for eksempel i bursdager eller andre koselige anledninger. Det kan være fint å spise godteri da, fordi det er en del av gleden og feiringen. Hvis vi gjør noen typer mat helt forbudt, kan de også noen ganger føles enda mer fristende. I stedet for å ha godtelov kan vi kanskje heller øve på å prøve enda flere typer næringsrik hverdagsmat?

Se flere spørsmål og svar

Men hva med begrensningen av sukker?

Det er forståelig at man ønsker at barnet skal ha et godt kosthold og noen synes at det blir mye sukker i hverdagen. Her er det samtidig nyttig å huske at det viktigste er helheten i matvanene over tid, ikke enkeltmåltider eller matvarer. Mange barn har en naturlig dragning mot søtt, og det er normalt. Å gjøre sukker til et forbudt tema kan skape mer nysgjerrighet og potensielt et anstrengt forhold til mat.

En god tilnærming kan være å normalisere sukker som en del av et variert kosthold der man setter grenser for barnet, men unngår strenge regler.  Å snakke om mat med nysgjerrighet og glede, fremfor regler og restriksjoner, hjelper barnet med å utvikle et sunt forhold til mat på lang sikt.