Mat og følelser
Mat spiller en sentral rolle i våre liv, ikke bare som næring, men også som en kilde til glede, trøst og sosialt samvær. På denne siden kan du lese mer om:
- hvordan mat og følelser henger sammen
- hvordan fremme et balansert forhold til mat, der barn lytter til kroppens signaler og håndterer følelser uten å bruke mat for emosjonell regulering
Silje Steinsbekk - professor og psykologspesialistDet er ikke farlig å bruke mat som trøst nå og da. Men hvis mat er den eneste måten man klarer å håndtere vanskelige følelser på, hvis maten fyller ordenes plass i munnen, så kan det bli et problem.
En naturlig kobling
Koblingen mellom mat og følelser er dypt forankret i oss. Fra fødselen av er mat ikke bare en kilde til næring, men også en måte å oppleve trygghet og trøst på.
Selv om koblingen er naturlig, er det viktig at vi er den bevisst, og forsøker å påvirke hvordan barn bruker mat i respons til emosjonelle tilstander gjennom livet.
Unngå å bruke mat som belønning eller trøst
Forsøk å heller bruke andre metoder for å anerkjenne barnet som ros, anerkjennelse eller tid sammen. I stedet for å bruke mat for å uttrykke kjærlighet, gi barnet en klem eller fortell hvor glad du er i dem.
Vær en rollemodell
Reflekter gjerne over dine egne mønstre knyttet til mat og følelser. Vis hvordan du selv kan håndtere følelser uten å bruke mat, som å snakke om utfordringer eller finne andre måter å slappe av på.
Lær barnet å skille mellom sult og følelser
Hjelp barna med å identifisere forskjellen mellom fysisk sult og følelsesmessige behov. Vis og forklar at det er helt greit å føle seg trist, sint eller frustrert, og at slike følelser ikke trenger å «fikses» eller fjernes med mat.
Tenk gjerne over i hvilken grad du bruker mat for å stoppe en naturlig følelse som kanskje egentlig hadde hatt godt av å være der.
Det er for eksempel forskjell på å gi noen en is for at de skal slutte å gråte eller føle noe, og å lage boller sammen på en regntung søndag fordi man ønsker å gjøre noe koselig sammen.
barnet mitt regulerer følelser med mat?
Hvis du merker at barnet ditt bruker mat for å håndtere følelser, kan du forsøke å møte det med forståelse og støtte. Du kan f.eks. si:
Jeg ser at du ofte spiser når du er trist/sint/stresset, og jeg vil gjerne snakke med deg om det. Noen ganger bruker vi mat for å føle oss bedre, men det er viktig at vi også finner andre måter å håndtere følelsene våre på. Kanskje vi sammen kan finne ut hva som hjelper deg når du har det vanskelig?
Videre kan du hjelpe barnet med å utforske andre måter å regulere følelser på: Når du føler deg lei deg eller frustrert, hva tror du kan hjelpe deg? Kanskje vi kan tegne, gå en tur, høre på musikk, eller bare prate litt sammen?
Målet er å vise barnet at følelsene deres er gyldige, samtidig som du hjelper dem med å utvikle mer bærekraftige strategier for å håndtere dem.