Gode matvaner
Gode matvaner handler om mer enn maten vi spiser. Det handler om balansen mellom helse og glede, om å skape en positiv og avslappet holdning til mat og om å støtte barnets naturlige evne til å regulere matinntaket. Ved å kombinere struktur og fleksibilitet kan du legge grunnlaget for både fysisk og psykisk helse. På denne siden vil du kunne lese mer om
- viktigheten av å sette grenser, men samtidig unngå strenge regler knyttet til mat
- hvordan man kan støtte opp under barns naturlige sult- og metthetsfølelse
Kaveh Rashidi, lege og forfatterPerfekte måltider handler ikke om perfekte ingredienser. De handler om å ha det fint sammen. Mat skal ikke være en kamp, men en pause.
Balanse
Som forelder ønsker en kun det beste for barnet sitt og det er lett å gå seg vill i en jungel av kostholdsråd.
Samtidig som det er viktig å gi barna næringsrik mat, er det å forebygge skam og skyldfølelse knyttet til mat, noe av det viktigste vi kan gjøre for barnas fysiske og psykiske helse.
Grenser versus regler
Det anbefales å sette grenser for barnets matvaner, men å unngå strenge regler. Å sette grenser innebærer å bestemme hvilken mat som tilbys og hvor ofte. Strenge regler innebærer å forby visse matvarer helt eller merke dem som «dårlige». Slike regler kan øke risikoen for at barnet utvikler skam eller skyldfølelse knyttet til spising. Det kan også føre til at barnet spiser mer av den «forbudte» maten når de får muligheten.
Ved å fokusere på fleksible og sunne grenser, kan du støtte barnets evne til å utvikle et balansert og positivt forhold til mat.
Familiemåltider
Under familiemåltider kan foreldre være gode forbilder ved å vise begeistring rundt mat. Det er også en anledning for foreldre til å introdusere nye og næringsrike matvarer i et støttende miljø. Gjør måltidene til en hyggelig stund uten distraksjoner som TV eller mobiltelefoner. Ha fokus på relasjonene og samtalen rundt bordet, ikke innholdet i maten.
Selv om det er viktig å gi barn et positivt og avslappet forhold til mat, betyr det ikke at de skal kunne spise hva de vil, når de vil. Barn har behov for tydelige rammer, også når det gjelder kosthold. Samtidig bør disse rammene unngå strenge regler som kan føre til skam eller skyldfølelse.
Sult- og metthetsfølelse
Barn er fra fødselen av ganske gode til å kjenne når de er mette og dermed slutter å spise. Vi sier derfor at de er selvregulerte. Denne evnen synes å bli noe mindre etter hvert som påvirkningen fra foreldre og andre blir større. Man kan imidlertid fremme barnets sult og metthetsfølelse gjennom å:
La barnet selv få avgjøre hvor mye det vil spise
Unngå press eller tvang knyttet til spising. Ikke press barn til å spise opp det som er på tallerkenen. Dette fremmer barnets naturlige evne til å regulere sitt matinntak basert på kroppens signaler.
Utforsk kroppens signaler sammen
La barna lytte til kroppen sin og utforsk gjerne sammen hva som er forskjellen mellom fysisk sult og andre følelser som kjedsomhet eller tristhet. Ved å diskutere hvordan kroppen føles når den er sulten eller mett, kan barnet bli mer bevisst på sine egne signaler.
Unngå måltider foran skjerm
Å spise foran skjerm kan gjøre det vanskelig å merke sult og metthet, da fokus flyttes fra maten til skjermen. Dette kan være ekstra utfordrende for barn.
La barna lytte til kroppen sin og oppfordre dem til å å spise når de er sultne og stoppe når de er mette. Del dine egne opplevelser, som f.eks: Jeg trenger ikke å spise mer, magen min er full, for å hjelpe dem å gjenkjenne disse signalene.
Men hva med ultraprossessert?
Det er forståelig at man kan bli bekymret for hvordan ulik mat påvirker helsen til barna våre. Uavhengig av hvordan du forholder deg til debatten om ultraprosessert mat, er det viktig å være bevisst på ordene vi bruker og huske at mat også handler om glede og fellesskap.
Ved å fokusere på å tilby et variert kosthold som inkluderer både næringsrike valg og rom for å nyte mat uten skyld, kan du bidra til å gi barnet ditt et sunt og avslappet forhold til mat. Ingen mat bør være «forbudt», men heller en del av et større helhetsbilde.
barnet mitt vil ha godteri når du synes det har blitt mye godteri i det siste
Når du skal si nei til spørsmål om godteri, kan det være fint å svare med forståelse for barnets ønske samtidig som du forklarer hvorfor balanse er viktig. Her er et forslag:
Jeg skjønner at du har lyst på godteri i dag også – det er jo veldig godt! Men kroppen vår trenger forskjellige typer mat for å ha det bra. Godteri er noe vi koser oss med av og til, men hvis vi spiser det for ofte, kan det ta plassen til annen mat som gir kroppen det den trenger for å vokse, være sterk og ha energi. Hva med at vi heller finner noe annet godt i dag, som fruktsalat eller noe vi kan lage sammen?